Сър Тери Пратчет (1948 – 2015)


Най-популярните английски писатели
Сър Тери Пратчет

„Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.“

Безспорно Тери Пратчет е един от най-ярките фигури в пантеона на английската литература и най-продавания писател в Англия за 90-те. Създателят на Света на Диска остава зад себе си фантастични герои и сюжети.

През 2011 книга от поредицата  със заглавие „Смрък“ е продадена в над 55 000 копия само за три дни, което е прави третата най-бързо продавана книга в Обединенто Кралство. От 1998 г е офицер на Британската империя, а от 2009 рицар – бакалавър заради приноса му към литературата.

Въпреки неоспоримия си писателски талант, Пратчет не мечтал да бъде популярен автор. Първоначално е искал да бъде астроном, впоследствие се насочил към журналистиката. Започва своята писателска кариера, пишейки къси разкази под псевдонима „Чичо Джим“.

След като заболява от алцхаймер, Пратчет продължава да пише истории от Света на Диска

до последния си час. Последното му съобщение в туитър гласи: „НАЙ-НАКРАЯ, СЪР ТЕРИ, ТРЯБВА ДА ТРЪГВАМЕ.“ За почитателите на творчеството на Пратчет е ясно, че това са думи, замислени като реплика на един от най-колоритните му герои – СМЪРТ.

За онези от вас, които не си представят живота без Леля Ог или Баба Вихронрав, Риана, дъщерята на Тери Пратчет поема щафетата и ще продължи поредицата.