Дж. Р. Р. Толкин (1892 – 1973)


Най-популярните английски писатели
Дж. Р. Р. Толкин

„Една мечта е по-силна и от хиляди реалности.“

Дж.Р.Р.Толкин е един от най-обичаните английски автори. Той започва своята приказка за Средната Земя с “Хобитът”, а по-късно представя пред света епичната си новела “Властелинът на пръстените”. Успехът на творбите му е огромен. Героите повеждат читателя на фантастични приключения, запознават го с нови култури, езици.

Толкин е изключително запленен от древни митологии.

И въпреки, че историите му са познати на цял свят, много малко хора са запознати с енигматичната личност Джон Роналд Руел Толкин.

“Властелинът на пръстените” е донякъде вдъхновена от участието на Толкин в Първата Световна Война. Той написва книгата на печатна машина, използвайки само 2 пръста.

Толкин е добре известен в амплоато си на писател, а репутацията му като виртуоз на перото и майстор разказвач е заслужена, но той е далеч по-запленен от езиците. Любовта към езиците у Толкин вероятно се оформя в ранна детска вързаст. Той говори английски и знае латински, немски и френски език.  Писателят отделя време, за да научи и финландски и старонорвежки. Обича да мисли, че „Властелинът на пръстените“ е написана все едно в превод на английски от езика на елфи, джуджета, хобити, орки и хора.

Толкин е изключителен романтик. На 16 годишна възраст се влюбва в Едит Брат, 3 години по-голяма от него девойка. Неговият покровител, католически свещенник, бил ужасен от мисълта, че подопечния му се сприятелява с протестантка и наредил на момчето да не се вижда с Едит докато не навърши 21. Толкин се подчинил и живял сам с любовта си до настъпването на 21-вата му годишнина. На рождения си ден се срещнали, Едит развалила годежа си и двамата прекарали слеващите 50 години неразделни.